Bloomberg’den Erdoğan analizi: Mikro yönetim yöneticisi
ABD’nin önde gelen medya kuruluşlarından Bloomberg de bugün dikkat çekici bir habere imza attı. Bloomberg’de yer alan haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yeni bir unvan verildiğine dikkat çekildi. Manşet, “Türkiye’nin Mikro Yönetim Yöneticisi siyasi kariyerinin sınavıyla karşı karşıya” idi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tercih ettiği ekonomik atılımların etkisinin 14 Mayıs seçimlerinde de karşısına çıkmaya başladığına da işaret edildi.
Bloomberg’in kullandığı mikro yönetim yöntemi, bir yöneticinin her detaya ve şirket içindeki her çalışana müdahalesine dayanan, beyaz yakalı çalışanlar arasında rahatsızlık yaratan bir çalışma tarzı olarak biliniyor.
‘NEBATİ ARAYAN PATRON’
Raporda, 14 Şubat’ta Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın kapalı kalması için son toplantısını yaptığı sırada telefonunun çaldığı belirtiliyor. Raporda, “Telefon çaldı ve patronun başka planları vardı” deniyordu. Nabati ve Türkiye’nin mali denetçileri önümüzdeki 24 saat boyunca borsayı yeniden açmak ve açıldığında borsanın çökmemesini sağlamak için çalıştı. Telefonu arayan Türkiye’nin mikro yönetim müdürü Recep Tayyip Erdoğan’dı. 900 milyar dolarlık ekonominin kredi maliyetinden, ürün satışına kadar Cumhurbaşkanı Erdoğan ve yakın çevresinin kontrolünde.
Borsayı kapatmak için yapılan görüşmede Erdoğan’ın arayıp bir talebi daha olduğunu söylediği iddia edildi. Erdoğan’ın kasım ayında faiz oranlarının tek haneye düşürülmesini istediğini ve Merkez Bankası’nın bunu onayladığını hatırlatan Bloomberg, “Bunun nedenlerinden biri, üç yılda üç Merkez Bankası başkanının değişmesi olabilir” yorumunu yaptı. “20 yıllık iktidardan sonra Erdoğan, siyasi kariyerinin sınavıyla karşı karşıya. Güvendiği nokta, 50 binden fazla insanın hayatını kaybettiği doğal afette halkın çoğunluğunun hâlâ ülkeyi yönetecek güçlü bir lider istediği tezinde yatıyor.
Enflasyonun yükseldiği ve Türk Lirası’nın değer kaybettiği belirtilirken, “Erdoğan mali ve ekonomik etkisinin yanı sıra para politikalarını da Mayıs ayında bir zafer tasarlamak için kullanıyor. Depremden önce Erdoğan ve AKP KOBİ’lere ucuz kredi açıkladı, erken emeklilik sözü verdi ve asgari ücreti artırdı.
‘MIKRO YÖNETİCİLER’ RİSKİ…’
6 Şubat’ta Türkiye’yi sarsan depremlerin ardından Erdoğan’ın deprem bölgesinde yapılaşmaya odaklandığını belirten Bloomberg, depreme geç müdahale edilmesi nedeniyle helal istediğini de hatırlattı. Bloomberg’e konuşan üst düzey yeni ve eski yetkililer, isimlerini açıklamadan Erdoğan’ın yaklaşımını anlattı. Bazı yetkililer, Erdoğan’ın kısa süreli özel sektörde çalıştığı dönemlerin mevcut ekonomik yaklaşımında etkili olduğunu söyledi.
Erdoğan’ın faizin Kuran’a aykırı olduğu inancını benimsediği ve eski başbakanlardan Necmettin Erbakan’ın Adil Ekonomik Düzenleme adlı kitabından da etkilendiğine dikkat çekildi. İstanbul’da sosis üreten bir şirkette çalışırken enflasyonun yükselişine tanık olan Erdoğan, daha sonra enflasyonun her şeyden önce arz yönlü bir sorun olduğuna ikna oldu.
Kapsamlı iş kapsamıyla tanınan Bloomberg, “Tüm mikro yöneticiler için risk, işler ters gittiğinde suçlanacak yalnızca bir kişinin olmasıdır. Depremin ardından 2019 yılında Erdoğan’ın deprem bölgesindeki imar affını övdüğü videolar yayınlanmaya başladı.
‘ERDOĞAN’DAN SİPARİŞ BEKLENDİĞİ İÇİN DEPREMDE YAVAŞ OLDUK’
Bloomberg’e konuşan Erdoğan’ın yakın çevresi, “Devlet kurumları Erdoğan’dan talimat bekledikleri için deprem bölgesine müdahale etmekte yavaş kaldılar. Muhalefet partileri onu bu nedenle alenen eleştirdi.”
Türkiye’nin son dönemde Rusya, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ile bazı anlaşmalar yaptığına işaret edilirken burada sorulması gereken soru, bunun depremin neden olduğu ekstra hasar da dahil olmak üzere ne kadar zaman kazandıracağıdır. (HABER MERKEZİ)
yenimahalle-haber.com.tr