Teknoloji

Enkaz Altında Bir Melek veya Hızır Gördüğünü İddia Edenlerin Yaşadığı Gerçek Durum: Üçüncü Adam Sendromu

Normalden farklı durumlarda, beynimizin kimyası Ve bize hissettirdikleri ya da yansıttıkları o kadar farklı olabilir ki, sanki kafamızın içinde bizden bağımsız biri çalışıyormuş gibi görünebilir. Çoğu zaman ruh sağlığımızı korumak için elinden geleni yapıyor ve bu da çok ilginç sonuçlar doğurabiliyor.

Örneğin merhumhalkın sözü “Hayatım bir film şeridi gibi gözlerimin önünden geçti.” Klişenin arkasında yatan sebep beynimizin o an hoş anıları arayıp bizi hayatta tutmaya çalışmasıdır. Birazdan bahsedeceğimiz benzer bir durum aslında.

Enkaz altında başka insanları veya varlıkları görmenin literatürde bir adı vardır.

Üçüncü adam sendromu veya üçüncü adam faktörü olarak tanımlanan bu durum, uzun süre yalnız kalan insanlarHayali bir varlık veya kişiyi (örneğin dağcılar, deprem enkazı, maceracılar vb.) görmeyi ifade eder.

Özellikle yüksek irtifalarda, izole alanlarda ve zorlu koşullarda uzun süre vakit geçiren dağcılar veya kutup kaşifleri; üçüncü adam sendromuBunu deneyimlemeye çok yatkınlar ve çoğunun benzer deneyimleri var.

Aslında terimin literatüre girmesinden önce birçok olay biliniyordu.

Üçüncü adam faktörü terimi 1930’ların sonlarında icat edildi. İskoçyalı dağcı ve kaşif Dr. İlk kez Alexander Mitchell Kellas tarafından kullanılmıştır. Ancak bu sendromu yaşayan ilk kişi o değildi.

Kutup kaşifleri ve dağcılar arasında benzer pek çok deneyim uzun yıllardan beri bilinmektedir. Tüm ağır gerilim ve izolasyon altındaYalnız olmalarına rağmen yalnız olmadıklarını düşünüyordu.

1914-1917 yılları arasında bu keşfi yapan bir adam, yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Antarktika keşif gezimin son aşamasına geldiğimde, bir ‘yoldaş’ O da aramıza katıldı. Güney Georgia’nın isimsiz dağları ve buzulları üzerindeki otuz altı saatlik uzun ve yürek parçalayıcı yürüyüş sırasında birçok kez sanki üç yerine dört kişiymişiz gibi göründü.”

Bu itiraf, başkalarının da teker teker ortaya çıkıp aynı şeyleri yaşadıklarını söylemelerine neden oldu. Dağcı Reinhold Messner ve kutup kaşifleri Peter Hillary ve Ann Bancroft gibi tanınmış isimler de bu fenomeni deneyimledimdediler.

Benzer bir deneyimi dağcı Joe Simpson da yaşadı. Yüksek bir dağda ölümcül bir bacak yaralanması geçirdikten ve bir uçurumdan yarığa düştükten sonra ona hayatta kalması için rehberlik eden kişinin o olduğunu söylüyor. “Bir ses”Oradaydı.

Beynimiz bize yardım etmek için bir oyun oynuyor.

Bilimsel açıklamalar bu olguyu bir başa çıkma mekanizması ya da iki kişilik zihin örneği olarak değerlendiriyor. İnsanlar zihinlerinde gerçek bir dostun varlığına inanırlar ve bu onlara manevi destek sağlar, motivasyonu artırır, yalnızlık hissini hafifletir ve hatta kritik anlarda onlara yardımcı olur. karar verme yeteneğiHatta etkileyebilir

Üçüncü adam sendromunun yaşandığı sinemalar:

  • Boşluğa Dokunmak (2003)
  • 127 saat(2010)
  • Walter Mitty’nin Gizli Hayatı (1947, 2013)
  • Uzaklaşmak (2000)
Kaynaklar: Insider, Deseret, Üçüncü Adam Faktörü

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu